ZESPÓŁ SZKÓŁ W POPOWIE GŁOWIEŃSKIM


Idź do treści

Menu główne:


Warsztaty z tradycji

AKTUALNOŚCI > ARCHIWUM 2015-2016 > MAJ'16

Warsztaty z tradycji


W piątek 20 maja odbyła się pierwsza część warsztatów pozwalająca poznać tajniki tradycyjnego rzemiosła i kultury regionu. W projekcie realizowanym ze środków unijnych, uczestniczyli najmłodsi uczniowie szkoły - z klasy 0-3.
Kilkadziesiąt dzieci odwiedziło Zagrodę Bednarza i Karczmę Bednarską w Bednarach koło Łowicza.


Zagroda Bednarza to jedyne miejsce w Polsce, gdzie na żywo można zobaczyć bednarza przy pracy. Na terenie zagrody znajduje się warsztat, w którym produkowane są naczynia klepkowe. Wygląda imponującą za sprawą zgromadzonych tu przyborów do ręcznego wyrabiania beczek, balii czy kadzi.
Młodzi uczestnicy warsztatów mogli spróbować swoich sił w bednarstwie i własnoręcznie wykonać właśnie takie naczynie z klepek. Bednarz zdradził też kilka zawodowych tajemnic, których próżno szukać dziś w Internecie - o tym, że kiedyś beczki uszczelniano tatarakiem, a beczki do kiszenia kapusty nie robiono nigdy z klepek dębowych, bo kapusta by ściemniała.
Dzieci ubijały także masło w kierzance i wyrabiały lody w urządzeniu wykonanym przez bednarza około 100 lat temu. Nie mniej emocji wywołała możliwość zrobienia prania na tarce.
Na uczestników warsztatów czekała jeszcze jedna atrakcja - możliwość bezpośredniego spotkania
z kozami, owcami, królikiem i drobiem. Wszystkie zwierzęta są oswojone i mają imiona.


Kolejnym punktem programu warsztatów tego dnia była nauka robienie tradycyjnych pierogów
z serem. Kulinarna część warsztatów rozpoczęła się krótkim wykładem i pokazem przygotowania idealnego ciasta na pierogi. Następnie młodzi kucharze podzieleni na mniejsze grupy własnoręcznie wykonali ciasto, przygotowali farsz, a następnie ulepili i ugotowali pyszne i zdrowe pierogi.
A wszystko pod czujnym okiem szefa kuchni w Karczmie Bednarskiej, który dostrzegł w grupie uczestników kilka kulinarnych talentów.

Kolejna część warsztatów odbędzie się 30 maja w Skansenie Wsi Łowickiej w Maurzycach. Wtedy uczniowie będą mieć zajęcia z papieroplastyki i tradycyjnego wypieku chleba.



Powrót do treści | Wróć do menu głównego