ZESPÓŁ SZKÓŁ W POPOWIE GŁOWIEŃSKIM


Idź do treści

Menu główne:


FESTIWAL PIECZYWA

AKTUALNOŚCI > WRZESIEŃ'17

FESTIWAL PIECZYWA


Pod koniec września
uczniowie klasy III Szkoły Podstawowej w Popowie Głowieńskim zorganizowali w klasie wystawę pieczywa, które jest kupowane w ich domach do jedzenia. Temat wystawy wypłynął z zagadnień omawianych na zajęciach edukacyjnych związanych z produktami otrzymywanymi z roślin uprawianych na polach. Wiadomo, że z roślin zbożowych otrzymywana jest mąka, z której wypiekane są chleby i inne produkty. Klasa z wychowawczynią Joanną Gorzkiewicz wybrała się również do pobliskiego sklepu spożywczego, aby tam sprawdzić asortyment sprzedawanego pieczywa. Naprawdę różnorodność chleba pszennego, żytniego, mieszanego wszystkich zachwyciła. Pani sprzedawczyni pokazała dzieciom, które pieczywo sprzedaje się najczęściej, opowiedziała też ile razy dziennie odbywa się dostawa oraz, z której piekarni jest przywożone. Po obejrzeniu mącznych produktów dzieci wybrały do klasy chleb z mąki pełnoziarnistej, która jest znacznie cenniejszym produktem niż mąka powstała z oczyszczonych ziaren, gdyż zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Jest także bogatym źródłem błonnika. Zaciekawienie wzbudziły wśród uczniów produkty cukiernicze, takie jak pączki, słodkie bułki, ciastka i rogaliki. Po powrocie do klasy wystawa powiększyła się o zakupione towary. Rozpoczęła się degustacja. Pieczywo zajadano z masłem roślinnym, otrzymywanym z roślin oleistych uprawianych na polach, a także z domowymi konfiturami i dżemem. Dzień ten bardzo podobał się uczniom i nazwano go FESTIWALEM PIECZYWA. Apetyt wszystkim dopisywał i z przyniesionych bułek, rogali, chleba nie została nawet okruszynka. Dzieci przypomniały sobie zasady właściwego zachowania podczas posiłku i poszanowania chleba na co dzień.
Festiwal był bardzo udany.

Zanotowała: Joanna Gorzkiewicz




Powrót do treści | Wróć do menu głównego