ZESPÓŁ SZKÓŁ W POPOWIE GŁOWIEŃSKIM


Idź do treści

Menu główne:


WESOŁE KANAPKI NA DRUGIE ŚNIADANIE

AKTUALNOŚCI > ARCHIWUM 2016-2017 > LISTOPAD'16

WESOŁE KANAPKI NA DRUGIE ŚNIADANIE


Uczniowie klasy II pracowali ostatnio na zajęciach nad rozpoznawaniem różnych smaków odczuwanych przez nasze kubki smakowe, a także odbyli kulinarną podróż po Polsce. Dzięki niej dowiedzieli się, co to jest kwaśnica czy pyry z gzikiem. Aby praktycznie wdrożyć się do umiejętności kulinarnych, dzieci przygotowały wesołe kanapki z warzywami. W tym celu przyniosły warzywa, owoce i inne produkty potrzebne do przygotowania smacznego i zdrowego drugiego śniadania, które jest spożywane zazwyczaj między godziną 10 a 12. Jest drugim posiłkiem w ciągu dnia, bardzo ważnym z punktu widzenia żywieniowego. Uczniowie dowiedzieli się, że regeneruje siły, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu podczas nauki, co wiąże się z właściwym procesem przyswajania wiedzy i zapamiętywania. Najprostszą i najwygodniejszą formą drugiego śniadania są kanapki. Oprócz kanapki w drugim śniadaniu powinien znaleźć się jakiś owoc. Dzieci postanowiły, że przygotują owocowe szaszłyki. Po omówieniu zasad higienicznego i bezpiecznego przygotowania posiłku zabrano się do dzieła. Efektem pracy czterech grup, na jakie podzieliły się dzieci, były kolorowe kanapki i owocowe przekąski. Po uprzątnięciu stanowisk pracy i przygotowaniu talerzyków oraz serwetek nastąpiły prezentacje i smakowanie przygotowanych dań.
"Mniam, mniam"- powiedziały Julka i Wiktoria próbując kanapek udekorowanych pomidorem, ogórkiem i papryką przygotowanych przez Ksawerego. Natomiast szaszłyki Amelii, Klaudii i Adama wyglądały bardzo apetycznie i długo nie leżały na półmiskach. Na zakończenie zajęć wychowawczyni Joanna Gorzkiewicz oceniła pracę wszystkich. Jak można się domyśleć była to ocena celująca. Uczniowie postanowili, że będą pamiętać o tym, aby drugie śniadanie zawsze urozmaicać owocami i warzywami.

Zanotowała: Joanna Gorzkiewicz



Powrót do treści | Wróć do menu głównego